четвртак, 17. мај 2012.

Kako prepoznati proširene vene

Mnoge djevojke i žene koje nemaju ili još nisu dobile me pitaju kako da prepoznaju proširene vene. Pomislim, znaćete ne daj bože ako ih budete dobile.
Proširene vene se razlikuju od običnih vena jer bole kad ih se dodirne kao i po tome što su ispupčenije od običnih vena. Pored svega toga u mjestima gdje su  proširene vene često se osjeća bol.

Heparin gel za vene


Moja doktorica mi je prepisala Heparin gel za vene jer imam jako proširene i izražajne vene. Zanima me da li ste vi koristili Heparin gel i da li vam je pomogao?
Tea

Heparin gel je standardno preporučivan gel kod problema sa prosirenim venama. Ja nisam lično koristila Heparin gel, poznajem neke žene koje jesu i mogu reći da su njihovi utisci različiti.

Tanka koža na nogama

Imam veoma tanku kožu na nogama i veoma mi je neprijatno da se skinem u kupaći jer mi se baš dosta vena ocrtava po nogama. Mene sad interesuje da li je to do vena ili do kože. Da li imam proširene vene?

Ako imaš proširene vene one će te boljeti na dodir. Ako te ne bole onda nemaš problema sa proširenim venama i samo je problem što vam je koža tanka.

Operacija vena pjenom iskustva


Ovdje možete napisati iskustva operacije vena pjenom. Ta iskustva će koristiti svima koji imaju neke dileme. Napišite nam utiske, da li su se vratile proširene vene, da li je bio dug oporavak, da li je bila bolna operacija i oporavak, da li ste zadovoljni i sve ostale detalje.
Vi ostali ako imate neka pitanja slobodno ih postavite putem komentara takođe.

Cijena operacije vena pjenom


Koja je cijena operacije vena pjenom u Hrvatskoj?

Cijena operacije proširenih vena pjenom je oko 6000 kuna.

Da li su proširene vene nasljedne?


Možete li mi reći da li su proširene vene nasljedne jer čini mi se da mi se pojavljuje proširena vena na listu lijeve noge, a moja majka ima velikih problema sa proširenim venama.

Proširene vene se uglavnom nasljeđuju, nažalost. Ne mora da znači da ćeš i ti imati proširene vene, ali je velika vjerovatnoća. Postoje neke preventivne mjere radi sprečavanja proširenih vena. O tim mjerama možeš čitati u ranijim člancima ovdje na blogu.

Laserska operacija vena u Zagrebu

Gdje u Zagrebu se vrši laserska operacija vena? Odlučila sam se poslije dugo godina da odem na operaciju i čula sam da se u Zagrebu vrši laserska operacija proširenih vena pa ako možete recite mi gdje se vrši ova vrsta operacije.

U Zagrebu u klinici VitaMed vrši se laserska operacija proširenih vena. Za više informacija nazovite kliniku.

Kontracepcijske pilule i prosirene vene

Može li uzimanje kontracepcijskih pilula izazvati proširene vene?
Mnoge žene iz svog iskustva govore da su im se  proširene vene pojavile kada su uzimale kontracepcijske pilule.
Prije početka uzimanja kontracepcijskih pilula potrebno je da se posavjetujete sa vašim doktorom.

Bolni grčevi u mišićima tokom noći


Tokom noći imam bolne grčeve u nogam. Često me grčevi probude iz sna. Možete li da mi kažete o čemu se radi? Bojim se da nisam povukao od oca bolest proširenih vena.

Odgovor:
Jedan od simptoma proširenih vena su i bolni grčevi tokom noći, ali bez pregleda je nemoguće utvrditi razlog grčeva.

Nadutost nogu

Nadutost nogu je jedan od znakova proširenih vena. Nadutost je posebno izražena tokom velikih vrućina kada se ciskulacija u nogama uspori. U slučaju nadutosti potrebno je redovno upražnjavati hidromasažu, umjerenu fizičku aktivnost, držati noge u vazduhu i gelovima koji olakšavaju bolove, nadutost mazati i masirati noge.

Flebektomija


Šta je flebektomija?

Flebektomija je odstranjivanje vena iz tijela.

Peckanje u nogama

Jedan od simtoma proširenih vena može biti i peckanje u nogama. Međutim, ne mora uvijek značiti da ako se dogodi peckanje patite od proširenih vena.
Za sigurnu dijagnozu najbolje bi bilo da se obratite svom ljekaru.

Antibejbi pilule i proširene vene


Kao što je poznato hormoni utiču na pojavu proširenih vena. Zato su kod žena proširene vene izraženije tokom ciklusa.
Mnoge antibejbi pilule sadrže u sebi hormone koji mogu izazvati proširene vene.

Jačanje krvnih žila

Kako ojačati krvne žile? Krvne žile se mogu ojačati unošenjem B vitamina. Problem slabih krvnih žila je uglavnom genetski i moja sestra i moja baba i mama i ja imamo slabe krve žile i u posljednje vrijeme pokušavam ih ojačati dodatnim unošenjem B vitamina jer mi je to preporučila moja doktorica. Ubrzo ću vam javiti rezultate.

Krasta na mjestu odstranjenog kapilara


Imala sam jedan jako izražen kapilar koji je pukao i stvarno je ružno izgledao. Odlučila sam da ga uklonim, i uklonila sam ga u jednom kozmetičkom salonu, međutim već par dana imam krastu na tom mjestu. Interesu je me da li će mi ostati ožiljak?
Senka

Odgovor:
Draga Senka, normalno je da poslije uklanjanja kapilara imate krastu i ona će biti tu još par dana, ali ne brinite ožiljak ne bi trebao da ostane.

Odstranjivanje ispucalih kapilara u kozmetičkom salonu

Sve više kozmetičkih salona vrši odstranjivanje ispucalih kapilara. Uglavnom je riječ o  sklerozaciji i tim se postupkom zatvara dotok krvi u kapilar i on se isušuje.
Kakva su vaša iskustva? Da li ste odstranjivali ispucale kapilare? Kojom metodom su odstranjivani? Ako imate neki od odgovora pošaljite nam komentar.

Operacija vena laserom u Dubrovniku

Da li mi možete molim vas reći kod koga mogu u Dubrovniku da zakažem operaciju vena laserom?
Nena iz Dubrovnika

Po našim saznanjima u Dubrovniku ovu vrstu operacije radi doktor Pero Culina. Ostalih podataka nemamo, a ako saznamo javiće vam draga Neno.

Vodena masaža

Vodena masaža ili hidromasaža mora, ako već nije, postati sastavni dio vašeg života ako imate proširene vene. Glavni problem kod proširenih vena je loša cirkulacija, a poznato je da pored brojnih skupih krema, gelova i lijekova, vodena masaža može mnogo pomoći u poboljšanju cirkulacije nogu. Masaža je jednostavna i trebate je izvoditi što češće jer poboljšava cirkulaciju. Na tušu naizmjenično mjenjajte hladnu i mlaku vodu i masirajte vodom iz tuša noge i poboljšajte svoju cirkulaciju.

Venske bolesti

Venske bolesti su među najzastupljenijim bolestima među ljudskim rodom. Venske bolesti su zastupljenije među ženskim rodom pogotovo poslije pedesete godine. Ovdje na blogu možete mnogo saznati o ovim bolestima. Ponekad su ove bolesti samn estetskog karaktera, mada često prouzrokuju i bol.

Doktor za vene

Možete li mi reći kako se zove doktor za vene, tj koji je stručni naziv za doktora koji se bavi venama i  bolestima vena. Unaprijed hvala.
Tijana (BG)

Doktor koji se bavi venama se naziva flebolog.

Cijena laserske operacije vena

Koja je cijena laserske operacije vena? Ne morate mi reći tačnu cifru već otprilike koliko će mi novca trebati.

Cijena laserske operacije proširenih vena se ne može napamet ustanoviti. Tek kad se uvidi pregledom koliki će zahvat biti potreban, tek tada se može reći kolika će biti cijena operacije.

Popucali kapilari na nosu

Popucali kapilari na nosu predstavljaju prije svega estetski problem. Kada primjetimo popucale kapilare na nosu to je znak da nam je loša cirkulacija. Pored cirkulacije i stres može uzrokovati pucanje kapilara. Popucali kapilari se mogu ukloniti sklerozacijom i za to nije potrebno čak ni otići u bolnicu jer se taj zahvat obavlja i u kozmetičkim salonima.

Odstranjivanje kapilara radiotalasima

Odstranjivanje kapilara radiotalasima je jedna od metoda odstranjivanja kapilara. Pored ove metode odstranjivanja kapilara postoji i laserska metoda i dr. metode.

Kada se inace koristi ova metoda kod otklanjanja kapilara?

Ova metoda se najcesce koristi kada su u pitanju veoma tanki kapilari (uglavnom kapilari po licu). Ponekad se koristi i za otklanjanje kapilara sa nogu, u  slucaju da su oni veoma tanki.

Iskustva sa ispucalim kapilarima


U ovoj temi ćemo jedni sa drugima razmjenjivati iskustva sa ispucalim kapilarima.
U komentaru nam ostavite poruku gdje ćete nam reći koje su bile vaše metode liječenja, da li su vam pomogle te metode, da li ste imali problema zbog estetskog izgleda nogu..
Sva iskustva na jednom mjestu će nam pomoći da se bolje upoznamo sa problemom koji muči mnoge.

Obloge od kupusa za lecenje prosirenih vena

U moru prirodnih recepata za lecenje prosirenih vena pokazacemo vam i recept sa kupusom koji pomaze sa prosirenim venama.
Mnogi preporucuju ove obloge kao jedan od najboljih lekova za upalu vena i prosirene vene. Za ovaj recept potreban je jedan svjezi domaci kupus. Odvojite listove kupusa i njih staviote preko prosirenih vena i bolnih mesta. Da se listovi ne bi pomjerali potrebno je da ih ucvrstite tankim konopcem ili koncem. Kupus je potrebno tako ostaviti jedan odredjeni period dok njegovi listovi ne pocnu da se suse, tada vi odstranite osusene listove i umjesto osusenih listova kupusa stavite nove sveze listove kupusa na ista mesta.

Melem od Nevena za prosirene vene

Prirodni melem od nevena je posebno ucinkovit kada su u pitanju prosirene vene. Melem od nevena mozete sami napraviti ili kupiti u apoteci. Ovaj melem se cesto preporucuje za koristenje kada dodje do upale vena.

Zašto noge otiču?

Pitanje:
Zašto noge otiču?

Odgovor:
Uglavnom se to događa tokom ljetnjih mjeseci kada se vene usljed toplote šire i izazivaju otečenost nogu i bol u nogama.

Mlečni proizvodi i proširene vene

Mlečni proizvodi, a pogotovo homogenizirani mlečni proizvodi po nekim izvorima su pored genetike, gojaznosti i dugog stajanja glavni uzrok proširenih vena.
Po nekim tvrdnjama samo izbacivanje homogeniziranih mlečnih proizvoda iz ishrane može umnogome popraviti situaciju sa proširenim venama.
Postoje još neke stvari koje uz izbacivanje homogeniziranih mlečnih proizvoda smanjuju probleme sa proširenim venama, a o njima ćemo pisati narednih dana.

Hidromasaža nogu

Šta je hidromasaža nogu?
Hidromasaža je masiranje naizmjenično toplo-hladnom vodom. To masiranje potiče cirkulaciju nogu i ukoliko imate problema sa venama i kapilarima trebali bi što češće praktikovati hidromasažu nogu i tako djelovati preventivno.

Lasersko uklanjanje ispucalih kapilara

Da li otići na lasersko uklanjanje ispucalih kapilara?

Odgovor:
Uklanjanje ispucalih kapilara laserom je operacija prije koje je potpebno posjetiti dermatologa i posavjetovati se sa njim. Uz to morate odraditi vaskularni pregled i pregled krvnih sudova dojnjih ekstremiteta prije nego li odete na lasersko uklanjanje ispucalih kapilara.

Slaba cirkulacija u nogama

Slaba cirkulacija u nogama je problem velikog broja ljudi, mada je više izražena kod žena. Postoje brojni razlozi slabe cirkulacije. Najčešći razlog je genetika, a drugi razlozi su slaba fizička aktivnost, pretilost, dugo stajanje.. Potrebno je naglasiti da su i cigare bitan faktor jer cigare usporavaju cirkulaciju. Zbog loše cirkulacije mogu nastati proširene vene, izraženi i ispucali kapilari koji osim što zadaju estetske probleme, oni zadaju i bol u nogama tj. fizičke probleme.

Bol operacija vena

Da li boli operacija vena? Operacija vena se izvodi pod anestezijom i zavisno od slučaja do slučaja anestezija može biti lokalna i opšta anestezija. Zbog toga za vrijeme operacije se ne javlja bol. Bol nastaje kada anestezija popusti. Takođe ta bol nije prevelikog intenziteta u većini slučajeva.

Ispucali kapilari u oku


Zašto pucaju kapilari u oku i koji su glavni uzroci pucanja kapilara u oku.
Jedan od najčešćih uzroka pucanja kapilara u očima je stres. Pucanje kapilara može izazvati i nedostatak sna. Još jedan je veoma bitan razlog pucanja kapilara ne samo u oku nego i na ostalim djelovima tjela, je cirkulacija, tj. bolje rečeno loša cirkulacija.

Natečene noge tokom ljeta

Natečene i bolne noge tokom vrućina i ljetnih dana prave problem mnogima.
Toplota usporava našu cirkulaciju i čini da noge postaju natečene i bolne. Kao najbolja preventiva najbolje je noge ujutro masirati naizmjenično toplom i hladnom vodom pod tušem. Taj postupak nije loše ponoviti par puta dnevno. Uz hidromasažu poželjno je koristiti i kreme koje pomažu kod proširenih vena, cirkulacije, bolova i nateknutosti nogu.

Alternativni nacini lijecenja vena


Uz standardne nacine lijecenja vena postoje i alternativni nacini lijecenja vena. Mi cemo vam ovdje na blogu naporedo predstavljati i jedne i druge nacine, a na vama i na vasem doktoru je da se odlucite koju cete metodu koristiti. Kao sto se poslije operacije vena, prosirene vene mogu pojaviti ponovo, tako niko ne moze garantovati, da ce one biti izlijecenje poslije tretmana npr. pijavicama, kremama, losionima itd.

Iskustva sa prosirenim venama

Na ovoj temi možete napisati vaša iskustva sa prosirenim venama. Napisite nam putem komentara kakva su vaša iskustva, šta vam je pomoglo, koje ste metode koristili, koje kreme su najbolje djelovale na vas, koja metoda vama najviše odgovara, da li su vam se proširene vene vratile poslije operacije, kojeg doktora preporučujete za operaciju vena, da li ste probali sa nekim alternativnim načinima liječenja proširenih vena itd. Najbolje bi bilo da sva vaša iskustva imamo na jednom mjestu da bi i drugi vidjeli kako liječiti vene.

Kako ukloniti modricu i otok

Možda zvuči čudno, a da se ne lažemo i meni je zvučalo. Prije nekih dvije godine kod jedne babe došla je unuka sa nogama u modricama i otocima. Baka je stavila nešta na gazu i stavila joj to na noge. Kad sam pitao baku šta joj je to na oblogama, rekla je margarin. Krišom sam se čak malo i nasmijao, ali sutradan kad sam vidio djevojčicu na nogama nije imala niti jedne masnice ni otoka. Tako da umjesto krema za masnice, modrice i otoke probajte sa margarinom.

Problem sa oticanjem nogu u trudnoći

Mnoge trudnice često imaju problema sa oticanjem nogu u trudnoći. Noge najčešće otiču tokom toplih dana i kada trudnica provede više vremena tog dana stojeći. So takođe može izazivati natečenost jer veže vodu, ali tada natečenost nije samo u nogama već na cijelom tijelu. U tom slučaju najbolje bi bilo regulisati ishranu. Noge uglavnom kod trudnica otiču zato što su vene pod pritiskom i tada pored otečenosti one mogu uzrokovati i neugodnu bol. O tome kako liječiti proširene vene pisali smo ranije i pisaćemo i u buduće.

Pitanja u vezi prosirenih vena

Pitanja u vezi prosirenih vena možete postavljati ovdje putem komentara.
Naš tim će vam u najskorije odgovoriti

Vraćanje proširenih vena posle operacije

Nedugo posle operacije vena one su se vratile. To je bilo prije par godina i radilo se klasičnoj operaciji. Jedno vrijeme je sve bilo u redu, ali onda su počeli bolovi u nogama i na moj užas vratile su mi se proširene vene. Ja ne poznajem današnje ove laserske operacije i nove tehnologije uklanjanja proširenih vena, a moj jedini cilj ovim mejlom što ga šaljem vama je da upozorim drage čitaoce o mogućnosti vraćanja proširenih vena.

Jasmina Marinković (Niš)

Proširene vene kod muškaraca

Proširene vene kod muškaraca nisu tako rijetka pojava. Iako se ova boles veže skoro isključivo za ženski pol, proširene vene se mogu javiti i kod muškaraca.
Svaka druga žena preko pedesete godine ima problema i poteškoća sa proširenim venama, dok je kod muškaraca taj procenat neuporedivo manji.

Bol u nogama i prosirene vene

Bol u nogama i prosirene vene mi se javljaju u zadnje vrijeme. Da li mi možete reći koji su uzroci bola u nogama? Fizički nisam posebno aktivana, malo sam krupnijia, pa se nešta mnogo ne bavim sportom. Inače sam trudna i 6 mjesec trudnoće sam.
Hvala na odgovoru

Odgovor:
Bol u nogama i proširene vene na nogama često se javljaju u trudnoći i usljed prekomjerne težine. Velik uticaj ima i genetika jer je velika vjerovatnoća da ukoliko su vaši roditelji imali problema sa proširenim venama i bolovima u nogama, da će isti ti problemi mučiti i vas.

уторак, 1. мај 2012.

Oporavak od operacije vena

Kao i kod svake operacije nikad se ne moze pouzdano tvrditi koliko traje oporavak pacijenta ali okvirno govoreci oporavak uglavnom traje tri dana.

Ako se odlucite da operisete vene nadamo se da ce vas oporavak biti i brzi.

Sta su varikozne vene?

Varikozne vene su drugi naziv za prosirene vene

Laserska operacija vena cena

Laserska operacija vena kosta uglavnom od osamdeset hiljada do sto cetrdeset hiljada dinara i to je operacija koju ne pokriva zdravstveno osiguranje.
Laserska operacija vena traje oko 3 sata.

Lecenje upale vena

Pored mnogih nacina lecenja upale vena nasa draga citateljka Kristina Jokic iz Srpca nam je poslala recept za melem koji pomaze kod upale.

Melem se pravi od kupusa koji se u jos mnogo slucajeva primjenjuje kao lijek.

U sledecem clanku cu objaviti recept, ovdje cu iskoristiti priliku da se zahvalim jos jednom Kristini na ovom receptu i da kazem da se nadam da ce djelovati

Kucno lecenje prosirenih vena

Pored bolnica i doktora i sami mozete pomoci sebi. Za kucno lijecenje prosirenih vena vam ne treba uglavnom mnogo stvari najpotrebnija vam je volja.

Da bi poboljsali krvotok i cirkulaciju kao i cjelokupno zdravlje potrebno je svaki dan hodati, trcati ili vjezbati minimum 45 minuta. Vec poslije par dana mozete osjecati promjene na bolje, a vjezbanje ce vam preci u rutinu.

Ovo je samo pocetak kucnog lijecenja prosirenih vena. U nastavku na blogu bice jos korisnih informacija.

Sta uzrokuje prosirene vene?

Postoje mnogobrojni razlozi nastanka prosirenih vena, neke smo vec nabrajali neke cemo sad navesti:

- hormonske promjene koje se dogadjaju u toku trudnoce ili u menopauzi

- gojaznost takodje moze da bude jedan od razloga jer povecava pritisak na vene

- neredovno praznjenje ili tvrda stolica

- mozda i najbitnija stvar genetika

Lijecenje vena

Kod lijecenja vena je vazno ici korak po korak i znati da je to ipak dugotrajan proces.

Ipak najvaznija je zdrava i uravnotezena prehrana koja mora biti raznovrsna da bi prokrvljenost u tijelu bila optimalna. Takodje je potrebno smanjiti unos masti i ugljenih hidrata koji venske zidove pod pritiskom gnjece i pri tome dolazi do pucanja kapilara.

Obavezno, opet ponavljam nikako ne stojiti predugo na nogama

Ispucali kapilari po nogama

Ispucali kapilari po nogama se javljaju iz istih razloga koji smo navodili ranije za prosirene vene po nogama. Ne bih sada da se ponavljamo.
Glavni problem kod Ispucalih a po nogama je negativna estetska strana. Poznato je da zene pogotovo dosta paznje pridaju estetici tako da im onda kapilari stvaraju velike probleme koji su iako u nekim slucajevima tesko ipak rjesivi

Problem sa prosirenim venama

Pitanje:

Da li je moguce lijecenje nekim narodnim lijekovima prosirenih vena. Vene mi bas predstavljaju veliki problem i izazivaju mi mnogo problema?
Pozdrav od Mijane

Odgovor:

Draga Mijana uskoro cemo na blogu objavljivati razne takne oko rjesavanja problema sa prosirenim venama i samo prati nas blog i citaj nas i dalje

Prosirene vene na kozi

Ukoliko se prosirene vene pojavljuju na povrsini koze onda to nije nista opasno i vjerovatno je znak zamora usljed prekomjernog stajanja na jednom te istom mjestu i usljed nedostatka kretanja.
Pri povrsini kada su vene prosirene to je samo stvar estetske neravnoteze.

Bolne prosirene vene u nogama

Svi eminentni strucnjaci saglasni su da je najgore od svega stojanje u jednom mjestu bez puno pomjeranja.
Tako da Bolne prosirene vene u nogama nastaju uglanom, pored genetike iz tog razloga, tako da je za vene u nogama bolje trcati, hodati ili bilo sta drugo raditi nego stajati u mjestu

Razlozi prosirenih vena

Kao sto ste vjerovatno vec odavno culi razloge za prosirene vene i zasto ste ih bas vi dobili.
Postoje dva osnovna razloga za dobijanje prosirenih vena a to su

- dugo stojanje

- genetika

Svi ostali razlozi su manje vise sporni i o njima bi se dalo diskutovati jer postoje recimo neke veoma smijesne tvrdnje da prekrstene noge izazivaju prosirene vene.
Uskoro clanak o istinama i zabludama koje se ticu vena

Jacanje vena biljem

Mnogi se pitaju koje to biljke su najkorisnije kod lijecenja vena biljkama.
Ovo je spisak biljaka koje najvise pomazu jacanju vena i one su glavni sastojci u spravljanju raznih medikamenata koji sluze u lecenju vena

- divlji kesten

- leskovina

- crvena vinova loza

To su neke najosnovnije biljke koje se koriste u narodnoj medicini pri lecenju i jacanju vena. U sledecim clancima objavicemo neke od domacih recepata za kucno pravljenje melema za jacanje vena.

Популарни постови